Ofte stilte spørsmål

Flere lurer på ting i forbindelse med super:bit-kampen. Her publiserer vi fortløpende spørsmål og svar som kanskje også kan hjelpe andre.

Kan vi melde oss på hvilket som helst vitensenter?

Ja, laget kan selv velge hvilket vitensenter de ønsker å være med på. Men det er begrenset antall plasser på hvert vitensenter, så hvis det nærmeste vitensenter er fullt, prøv et annet vitensenter hvis det er mulig.

Hva skjer etter påmelding?

Kontaktpersonen vil god tid i forveien, motta e-post om ett oppdrag/programmeringsoppgave som dere skal gjøre i forkant av delfinalen. Dette oppdraget skal vises fram på delfinalen.

Kan vi delta flere dager og på flere steder?

Nei. Laget kan kun delta på en delfinale på ett vitensenter.

Det står at vi skal lage en tusjholder på forhånd. Hvordan skal den se ut?

Det er opp til dere. Tusjholderen må kunne kobles til bit:boten på en måte som gjøre at den kan tegne en tegning med minst to ulike geometriske figurer. Dere kan bruke flere tusjer hvis dere ønsker det. Hvis dere ikke lager en tusjholder på forhånd så mister dere verdifulle poeng i delfinalen.

Hvor stor må tegningen med tusjholderen være?

Dere kan bruke et A3-ark eller større. Bit:boten skal kjøre tegningen på delfinalen så husk å ta med tusjholderen med tusjer og ark/papp den skal tegne på.

Må vi pynte Bit:Boten som tusjholderen er festet til?

Nei, pynting av Bit:Boten er ikke nødvendig. 

Hvordan bedømmes tusjholderen?

Det gis poeng for kreativitet, utført tegning og hvordan dere har programmert.

Hvor lang tid har vi på oss for å løse oppdragene på delfinalen?

Det er satt av 3 timer til oppdragene. Hvis dere har øvd på forhånd skal dere rekke alle oppdragene.

Må vi kunne mye programmering?

Tja, det er jo en fordel om dere kan litt programmering. På utstyrslista står det endel utstyr som dere må kunne bruke før dere kommer til delfinalen. Hvis dere ikke øver litt på forhånd, vil dere nok bruke lang tid på oppdragene, noe som gjør at dere ikke rekker alle oppdragene før tiden er ute.

Hva skjer på delfinalen?

På delfinalen vil dere få forskjellige oppdrag, hvor dere må vise forskjellig type koding for å klare oppdragene. Oppdragene er hemmelige, men dere kan se på lista over utstyr dere må ha med, og tenke dere frem til noen oppdrag kanskje? I tillegg skal dere vise fram oppdraget dere fikk etter at derer meldte dere på.

Har vi noen tidsfrist på oppdragene på delfinalen?

Ja, i løpet av 3 timer må oppdragene være gjort ferdige. Det er ikke sikkert at dere rekker alle oppdragene og da må dere gjøre et valg om hvilke oppdrag dere skal gjøre. Vi skal jo kåre det laget som er best til å programmere.

Får vi vite hvem som vinner med en gang?

Etter at tidsfristen er ute, kan juryen på vitensenteret kåre en vinner. Hvis vitensenteret arrangerer flere delfinaler, så kåres det en vinner etter den siste delfinalen. Vinnerlagets kontaktperson vil selvfølgelig bli kontaktet direkte. 

Hvordan kårer dere en vinner?

Lagene vil bli vurdert på kreativitet, programmeringsforståelse og på gjennomføringen av oppdragene. Hvert oppdrag gir dere poneg og laget med flest poeng vinner delfinalen på vitensenteret. Vinneren vil bli kontaktet i etterkant eller annonsert samme dag som delfinalen er.

Kommer vi til å bruke alt utstyret som står på utstyrslista?

Nei, dere kommer ikke til å bruke alt. Vi har ikke lyst til å røpe for mye om oppdragene, så derfor er det flere ting på lista enn det som skal brukes.

Må veileder/kontaktperson være en lærer eller en foresatt?

Det er ingen krav til relasjon mellom barna og den voksne kontaktperson. Det kan være en tante eller nabo, eller venn av bestefar, hvis det da ikke er en lærer – som det regel er hvis super:bit-kampen gjennomføres i skolesammenheng.

Kan noen voksne hjelpe til underveis i delfinalen?

Nei. Det er streng forbudt at voksne hjelper til med programmeringen. Dette er en konkurranse for barn. Hvis det oppstår problemer, for eksemepl tekniske probeler med utsyr, må laget kontakte en ansatt på vitensenteret.

Kan vi være flere enn 3 på laget, da vi er liten skole med få på hvert trinn?
Nei, det må dessverre være enten 2 eller 3 deltagere på hvert lag.

Hvorfor kan ikke enda flere lag fra skolen melde seg på?

Det er veldig mange skoler og kodeklubber som hører til hvert arrangørsted. For at flest mulig skoler og kodeklubber skal få være med, har vi valgt at fire fra hver skole og to fra kodeklubb kan være med.