Ofte stilte spørsmål

Flere lurer på ting i forbindelse med super:bit-kampen. Her publiserer vi fortløpende spørsmål og svar som kanskje også kan hjelpe andre.

Kan vi melde oss på hvilket som helst vitensenter?

Ja, laget kan selv velge hvilket vitensenter de ønsker å være med på. Men det er begrenset antall plasser på hvert vitensenter, så hvis det nærmeste vitensenter er fullt, prøv et annet vitensenter hvis det er mulig.

Hva skjer etter påmelding?

Kontaktpersonen vil motta e-post om hvilken radiogruppe dere skal bruke på den fjernstyrte Bit:Boten. I tillegg kommer også annen nyttig praktisk info i denne e-posten.

Kan vi delta flere dager og på flere steder?

Nei. Laget kan kun delta på en delfinale på ett vitensenter. En skole kan ikke melde på flere enn fire lag og en kodeklubb kan ikke melde på flere enn to lag. Eks: En kodeklubb kan ikke melde på to lag ett sted og to lag et annet sted.

Hvor lang tid har vi på oss for å løse oppdragene på delfinalen?

Det er satt av 3 timer til selve oppdragene. Hvis dere har øvd endel på forhånd bør dere rekke alle oppdragene. I tillegg er det satt av tid til registrering, velkomsthilsen og en avslutning. Så dere må regne med ca 4 timer til hele opplegget.

Må vi kunne mye programmering?

Tja, det er jo en fordel om dere kan litt programmering. På utstyrslista står det hva dere bør kunne før dere kommer til delfinalen. Hvis dere ikke øver på forhånd, vil dere nok bruke lang tid på oppdragene, noe som gjør at dere ikke rekker alle oppdragene før tiden er ute.

Hva skjer på delfinalen?

På delfinalen vil dere få forskjellige oppdrag som gir poeng.  Når dere har løst ett oppdrag, så skal dere vise fram programmet og micro:biten til en dommer. Deretter gjør dere et nytt oppdrag. Dere må vise forskjellig type koding for å klare de forskjellige oppdragene. Oppdragene er hemmelige, men dere kan se på lista over hva dere må kunne og tenke dere frem til noen oppdrag kanskje?

Har vi noen tidsfrist på oppdragene på delfinalen?

Ja, i løpet av 3 timer må oppdragene være gjort ferdige. Det er ikke sikkert at dere rekker alle oppdragene og da må dere gjøre et valg om hvilke oppdrag dere skal gjøre. Vi skal jo kåre det laget som er best til å programmere.

Hva skjer hvis vi ikke har laget en SAMLEARM på forhånd?

Hvis dere ikke har laget en samlearm, så går dere glipp av verdifulle poeng.

Hva skjer hvis vi ikke har laget en fjernstyrt bil på forhånd?

Da blir det vanskelig å gjennomføre oppdraget med en hinderløype og dere går glipp av poeng. Dere kan programmere en fjernstyrt Bit:Bot på delfinalen, men da får dere jo mindre tid på de andre oppdragene.

Bit:Boten kjører skjevt og vi vet ikke hva vi skal gjøre?

Sjekk om akslingen på hjula stikker utafor det hvite. Akslingen skal være kant i kant. Hvis ikke det hjelper bruk "JUSTER"-blokka som du finner i Bit:Bot - Kjøring - Juster venstre/høyre med 10.

Får vi vite hvem som vinner med en gang?

Etter at tidsfristen er ute, kan juryen på vitensenteret kåre en vinner. Hvis vitensenteret arrangerer flere delfinaler, så kåres det en vinner etter den siste delfinalen. Vinnerlagets kontaktperson vil selvfølgelig bli kontaktet direkte. 

Hvordan kårer dere en vinner?

Hvert oppdrag dere gjennomfører gir poeng, og laget med flest poeng vinner delfinalen på vitensenteret. Er det likt poeng mellom to lag vil det være programmeringsforståelsen som vektlegges.  Vinneren vil bli kontaktet i etterkant eller annonsert samme dag som delfinalen er.

Må veileder/kontaktperson være en lærer eller en foresatt?

Nei, det er ingen krav til relasjon mellom barna og den voksne kontaktperson. Det kan være en tante eller nabo, eller venn av bestefar, hvis det da ikke er en lærer – som det regel er hvis super:bit-kampen gjennomføres i skolesammenheng. Det eneste laget trenger er at noen transporterer de til delfinalen.

Kan noen voksne hjelpe til underveis i delfinalen?

Nei. Det er streng forbudt at voksne hjelper til med programmeringen. Dette er en konkurranse for barn. Hvis det oppstår problemer, for eksempel tekniske problemer med utstyr, må laget kontakte en ansatt på vitensenteret.

Kan vi være flere enn 3 på laget, da vi er liten skole med få på hvert trinn?
Nei, det må dessverre være enten 2 eller 3 deltagere på hvert lag.

Hvorfor kan ikke enda flere lag fra skolen melde seg på?

Det er veldig mange skoler og kodeklubber som hører til hvert arrangørsted. For at flest mulig skoler og kodeklubber skal få være med, har vi valgt at fire fra hver skole og to fra kodeklubb kan være med.